Deel 1
In deel 1 heb ik vooral de fusie van de twee banken ABN en AMRO in 1991 behandeld als extreem Legacy-probleem waar de bank bijna aan Ten Onder was gegaan.
Het eerste deel gaat van deze blog over het Einde van het Mainframe
Het Tweede deel gaat over de oprichting van SIG, de Software Improvement Group.
1 Het Einde van het Mainframe kwam heel snel
IBM’s AD/CYCLE
In 1991, op het moment van de fusie kwam IBM met een spectaculaire ontwikkeling AD/Cycle genoemd.
Men wilde de complete Businees en Software-Cyclus automatiseren gestuurd door een op DB2-gebaseerde Repository.
IBM en anti-IBM
Beide banken hadden al een vergelijkbare ontwikkeling doorgemaakt met een eigen repository waarbij de AMRO altijd alles van IBM kocht en de ABN juist niet.
Hierdoor hadden ze niets gemeen.
AD/CYCLE leek dan ook een ideale manier om tegelijkertijd te fuseren en vooruit te gaan.
Ondanks de anti-stemming van de helft van de ontwikkelaars werd er toch unaniem gekozen voor IBM’s potentiele innovatie.
Case-tools
Om snelheid te maken had IBM ook nog is alle belangrijke marktpartijen op het gebied van Case-tools opgekocht waardoor er eigenlijk ook niets meer te kiezen was.
Veel te Complex Meta-model
Helaas werd dit majeure project een enorm fiasco omdat het meta-model, het model van het software-ontwikkelproces, niet paste in een relationele database iets wat al heel lang bekend was want de repository die de ABN gebruikte vanaf 1960, Datamanager, was een z.g. Inverted File.
Einde van het Mainframe -> OS2
IBM stopte vrij snel met zijn Mainframe-strategie SAA en schakelde heel snel over op PC’s met OS2 als Operating Systeem dat daarna snel werd vervangen door Windows van Microsoft die OS2 simpelweg had gestolen.
De rol van IBM was bij de ABN AMRO uitgespeeld.
Rochade
Het enige wat voor ons overbleef van AD-cycle was de vervanger van de DB2-repository Rochade uit Munchen die als extra voordeel had dat die al werkte met software-Parsers.
IBM -> HP’s Change-Engine
Omdat IBM op vele nivo’s aan het mislukken was schakelden wij over op HP als hoofdleverancier en ontdekten de eerste Proces-manager HP’s Change-Engine die later is verkocht aan Fujitsu.
Change-Engine is een voorloper van Cordys.
Stategie HP
In 1995 werd ik gevraagd voor de Corporate advisory board van HP en raakte ik bevriend met de R&D-manager Joel Birnbaum die mij vroeg om wat tijd te besteden aan het Lab in Bristol.
Het grote probleem van HP was dat het in tegenstelling tot IBM een interne focus had op het produceren van zeer Hoogwaardige technologie maar geen aandacht bestede aan verkoop waardoor men wel goed kon opschieten met de technici van de klant maar niet met de topmensen die door IBM in de watten werden gelegd.
HP wrd net als veel andere bedrijven verrast door snelle opkomst van het internet.
Dat kwam omdat de grote bedrijven zoals ABN AMRO eigen communicatie-netwerken hadden die werden gehuurd van bedrijven als General Electric.
Men was dus eigenlijk (kijk naar het plaatje) er helemaal klaar voor maar het liep helemaal anders.
Het liep wel goed voor Microsoft die zich eerst op de consumentenmaarkt had gestort en via de PC-Prive-projecten van de grote bedrijven binnen kwam wat enorm veel verwarring gaf en heel erg veel legacy omdat nu iedereen ging programmeren.
Dat probleem werd bij de ABN AMROn opgelost door het introduceren van End-User-computing en een ~~Datawarehiouse wat weer bijzondere eisen stelt aan de kwalieit van de data waarvan de betekenis was opgenomen in de repository..

2 SIG en de Aantrekkingskracht van het Grote Geld
Jaar 2000 Hype
Toen het jaar 200 naderde werd het duidelijk dat er een grote kans was dat er iets mis zou gaan met de overgang aar de volgende eeuw wat zoals zo vaak door de media werd opgeklopt tot een ware hype net als de E-Comerce-hype die ontstond door de oprichting van Amazon.
Resolver
Er bleek in ieder geval genoeg intresse te zijn om het legacy-probleem gezamenlijk op te lossen wat resulteerde in een bankenbreed-project samen met het CWI en en een aantal grote software-bedrijven wat Resolver werd genoemd.
Hierbij werd voor Rochade als opslag-database gekozen.
Wetenschap is Intern gericht
Hierbij viel mij het wederom op dat de wetenschap extreem theoretisch gericht was en moeilijk was te overtuigen om mee te doen.
In die tijd was COBOL nog een vies woord voor Paul Klint die het hoofd was van de software-engineering groep van het CWI.
Spinn-off
In die tijd begon het CWI onder aanvoering van de directeur van het CWI ,Gerard van Ootmerssum, waar bevriend mee was geraakt, interese te tonen in Spin-offs en werd er besloten om de resultaten van resolver in een spin-off te stoppen SIG genoemd die met een launching customer als ABN AMRO een mooie start had.
Aanjager
Er werden een aantal PHD’s van Paul Klimt toegevoegd die en er werd gezocht naar een aanjager waarbij ik met Marjo Wildvank op de proppen kwam.
Overval
Tot mij grote verbazing werd er door Marjo en Tobias Kuipers een overval gepleegd waardoor er een aantal “oprichters” ,inclusief mijzelf, er, met stilzwijgende goedkeuring van Paul Klint, uit werden gegooid.
Hier kon zelfs het CWI niets aan doen omdat er “slim” was gespeeld met de aandelen die waren bedoeld voor toekomstige medewerkers.
Verkoop
Op 19 Juni 2017 werd SIG verkocht aan Auxilium wat een leuk bedrag opleverde voor de oprichters volgens het persbericht.
Claims
Later zou blijken dat veel van de “claims” zoals een samenwerking met het duitse TUV (” SIG is the only organization accredited by TÜViT for evaluating software products for the Trusted Product Maintainability certification. ” niet klopten maar daarover later.
Valori Alchemist
Toen linked in was opgericht vonden de “slachtoffers” elkaar en werd een aanpak om lecgacy te analyseren die Wim Goes was ontwikkeld, prioriteit gegeven en werd er samen met Valori, een bedrijf waar Hans Hompes medeeigenaar van was, een nieuw bedrijf opgericht waar de software van de Wim Goes naam Alchemist kreeg.
Alchemist toont zich nu als Cody Cody.
Deel 3 gaat over onze Avonturen met Alchemist.