Over de Lgacy van de Lecagy Software (Deel 1)

Lecagy-software is een term die slaat op hele oude software die nog steeds in gebruik is.

Hele oude software

Dat zegt iets over de kwaliteit maar ook over de afhankelijkheid van die software die meestal maar door een paar steeds ouder wordende programmeurs kan worden aangepast en soms daarom nooit meer wordt aangepast.

Geschiedenis

Deze blog gaat over de pogingen die er zijn geweest om dit soms weggedachte probleem op te lossen.

Om deze blog niet te lang te maken schrijf ik hem in stukjes.

Bij problemen met technische termen adviseer ik om GPT4 te (de opvolger van Watson) gebruiken.

Die weet hier alles van.

Van Handelsbank naar BankingBot

Er zijn vier soorten Banken die in de loop der tijden nooit zijn veranderd.

Het gaat hier over een fusie van een ouderwetse Handelsbank, de ABN, met een jongere maar nog steeds oude Consumptiebank de AMRO.

Fusie ABN en Amro 1991

Een fusie tussen twee vergelijkbare softwaregiganten is een crash tussen hetzelfde wat toch anders is.

Het laat overduidelijk zien dat hetzelfde probleem door een progranmmeur of team van programmeurs totaal anders kan worden opgelost.

Fusies van Fusies

ABN en AMRO hadden een totaal andere geschiedenis en daarmee cultuur die al bestond uit vele fusies maar ook een totaal andere cultuur.

Rijke Nette Heer vs Brammetje

De ABN was een hele oude Handelsmaatschappij en bank voor de Rijke Elite v terwijl de AMRo een ex-Havenbank was die zich op de Nederlandse markt had gericht.

Politieke Keuzes

Het verschil in cultuur werd pas later duidelijk toe er al fundamentele keuzes waren gemaakt waarbij bleek dat de ABN melde wat er was en de Amro wat er ging komen als aanwezig beschouwde.

Het was een duidelijk bewijs van een Opportunistiche cultuur vs een Dealmakers-cultuur.

Binnenland vs Buitenland

Uiteindelijk werd de software van het Binnenlandse kantorenet van de AMRO gekozen en voor het Buitenlands kantorennet (SCORE) van de ABN wat een dubbele misser bleek te zijn.

Lecagy

omdat beide systemen extrreem veel last hadden van Lecacy.

SCORE De was in Hong Kong gebouwd door een bedrijfje wat iets dacht te weten van de toen net op de markt gekomen AS400 waar men al heel veel jaren mee aan het sukkelen was en meerdere Managers op waren gevallen.

Ramkoers

Bij de ander was een groot deel van de Sources en Documentatie verdwenen of nooit gemaakt waardoor we aan het koersen waren naar een Calamiteit waarbij de Legacy-afdeling van IBM te hulp werd geroepen die allerlei ingrepen verrichte om het OS van het Mainframe up to date te houden of zelfs uit te stellen.

Re-engineering

Het voordeel was dat we vanwege SCORE al heel bedreven waren geworden in het automatisch analyseren van software en het intelligent converteren maar het reenigineren van LOAD’s was nog nergens vertoond.

Taskforce de Wereld rond en Terug

Uiteindelijk kwamen we uit bij de NASAdie ons verwees naar het CWI waar Paul Klint bezig was met sf+Sdf, een Metaparser.

Nadeel sf+Sdf Carbage-in -> Carbage-Out:

Alhoewel het slim in elkaar zit zit er ook een enorm nadeel aan namelijk dat software omgevingen heterogeen zijn wat betekent dat er soms vele talen soms in de zin van pakketten die software genereren en nog veel erger varianten van dezelfde taal zoals COBOL in komen die soms onzichtbaar van definitie veranderen die een parser niet herkend waardoor de bekende slagzin van de Legacy Carbage in Carbage Out nog steeds blijkt te kloppen.

waardoor er een andere aanpak noodzakelijk is die we ook hebben gevonden

Hij heet nu Cody Cody:

Maar daar over later in Deel 2.